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COMBINED HEAT AND POWER (CHP) SYSTEM  
REQUIREMENT 

 
1.  ISSUE:  A revision to VA Directive 0055 changes requirements 
for installing Combined Heat and Power (CHP) systems in new 
Medical Centers.   
 
2.  BACKGROUND:  VA Directive 0055 (VA Energy and Water 
Management Program), published in 2010, required all new medical 
centers to install CHP systems. This directive was revised in 
December 2014 and no longer contains such a requirement. 
Instead, the updated version states “Combined heat and power and 
renewable generation shall be considered for inclusion in all 
projects.”   
 
3.  NEW STANDARD:  Requirements in section 4.4.1 (Combined 
Heat and Power) of the VA Sustainable Design Manual (May 2014) 
shall be replaced with the following language: “Combined Heat and 
Power (CHP) systems shall be considered for inclusion in all new 
construction and major renovation projects. CHP systems shall only 
be included if found to be life-cycle cost-effective.”   
 
4.  CONTACT:  James Symanski Jr. P.E., Sustainable Design 
Program Manager, Facilities Standards Service 
at james.symanski@va.gov   
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