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COOKING EQUIPMENT IN community living centers (Revised)
A.
ISSUE: Residential/domestic stoves in Community Living Centers.

B.
BACKGROUND:  Community Living Center (CLC) facilities are being designed with residential/domestic stoves that are not protected in accordance with NFPA 96 and the stoves are located in areas that are open to the corridor.

C.
DISCUSSION:  David Klein, Fire Protection Engineer (10NS), issued the following clarification for this issue:

The Life Safety Code (NFPA 101, 2009 edition) does not permit commercial or residential/domestic stoves in a Health Care Occupancy (including CLC facilities) unless the stove is protected in accordance with NFPA 96. Areas containing stoves are hazardous areas and are not permitted to be open to the corridor, even if the stoves are protected in accordance with NFPA 96.

Life Safety Code sections 18/19.3.2.5.2 permit domestic cooking equipment that is used for food warming or limited cooking to be exempt from the protection and separation requirements for commercial cooking equipment. The extent of the food warming and limited cooking is explained in the annex note, which does not include the use of stoves: “A.18/19.3.2.5.2 This provision is intended to permit small appliances used for reheating, such as microwave ovens, hot plates, toasters, and nourishment centers, to be exempt from the requirements for commercial cooking equipment.”

The only time that an unprotected residential/domestic stove is considered to be in compliance with the Life Safety Code in a Health Care Occupancy is if the stove is used exclusively for occupational therapy [reference NFPA 96, A.1.1.4(2)].

Please note that the NFPA Technical Committee on Health Care Occupancies has received two proposals that might, in a future edition of the Life Safety Code, relax the requirements of the Life Safety Code for the use of residential/domestic stoves in a Health Care Occupancy. However, at this time compliance is required with the Life Safety Code as it is currently written.

Cooking in Healthcare Applicable Code Provisions 1-2010
Cooking in Healthcare LSC Proposals for Domestic Cooking Equipment - ROP-12-2009



D.
VA Policy:

It is VA policy to comply with the Life Safety Code for CLC facilities, including the cooking equipment location and protection requirements as described in this Design Alert.

E.
FOR ADDITIONAL INFORMATION:

Contact David Klein, Fire Protection Engineer (10NS) 

Telephone (202) 266-4654, email address david.klein5@va.gov
4 March 2010 (rev 1)
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